Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(88)
Forma i typ
Książki
(88)
Poradniki i przewodniki
(78)
Publikacje popularnonaukowe
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Dostępność
dostępne
(82)
wypożyczone
(7)
tylko na miejscu
(3)
Placówka
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
(64)
Biblioteka Główna-Czytelnia
(3)
Biblioteka Główna-Oddział dla dzieci
(12)
Filia nr 1
(7)
Filia w Choczni
(3)
Filia w Wysokiej
(3)
Autor
Szaciłło Karolina
(5)
Szaciłło Maciej
(5)
Durnowska Małgorzata
(4)
Dymek Marta
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Dąbrowska Ewa (internista)
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Pustelnik Anastazja
(3)
Wolański Robert (fotograf)
(3)
Cino Emanuela
(2)
Dajka Krystyna
(2)
Depraz Camille
(2)
Karlik Andrzej
(2)
Naklicka-Kleser Jolanta
(2)
Pająk Zofia
(2)
Podgórska Anna (edukacja)
(2)
Stachyra Wojciech
(2)
Bator Mikołaj
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biały Bogdan
(1)
Biela-Biały Dorota
(1)
Bień-Königsman Monika (1973- )
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Brunka Marek
(1)
Budzyk Konrad
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Cacciola Grazia
(1)
Chełchowski Wojciech
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
DeTour Adam
(1)
Dobrovičová Martina
(1)
Dragan Justyna
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Eggstein Waltraud
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Gembacka Magdalena
(1)
Giertler Sylwia
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Guha Sushovan
(1)
Guth Christian
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Hickisch Burkhard
(1)
Hyży Karolina
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Jędrzejczyk Joanna
(1)
Karpuk Alexander
(1)
Kastelik Ewa
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Kiewnarska Elżbieta (1871-1944)
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Kołek Justyn
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Kucharska Jolanta
(1)
Kudzia Magdalena
(1)
Kwaśniewski Jan (1937- )
(1)
Kwaśniewski Tomasz
(1)
Königsmann Maciej
(1)
Lange Eva-Maria
(1)
Loiseau Anne
(1)
Lundén Theres
(1)
Machałek Patrycja
(1)
Marque Susan
(1)
Marrone Teresa (1955- )
(1)
Mazur Maciej (gastroenterolog)
(1)
Mazur Maria
(1)
Meinhard Jessica
(1)
Mielczarek Agnieszka (1976- )
(1)
Mikulska Dąbrowska Katarzyna (1972- )
(1)
Mock-Pike Rita
(1)
Mrozowska Monika (1980- )
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Nagat Małgorzata
(1)
Narain Nadia
(1)
Narain Phillips Katia
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Olejniczak Katarzyna (pediatra)
(1)
Orkin Ivan
(1)
Palmowska Anna
(1)
Paszkowski Jan
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pick Aubrie
(1)
Piekarczyk Anna (dietetyk)
(1)
Pilorz Adam
(1)
Piątkiewicz Barbara
(1)
Pokora Joanna
(1)
Polaków Anna
(1)
Polkowska Karolina
(1)
Pregenzer Brigitte (1956- )
(1)
Rogers Jean
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Rzepka Małgorzata (tłumaczka)
(1)
Schmidle Brigitte
(1)
Shirbidova Tatiana
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(60)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(78)
1901-2000
(2)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(88)
Język
polski
(87)
Odbiorca
9-13 lat
(4)
Dzieci
(4)
6-8 lat
(3)
Dorośli
(3)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(11)
Literatura angielska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Potrawy dietetyczne
(10)
Zdrowe odżywianie
(10)
Desery
(8)
Ciasta
(5)
Obiad
(5)
Zdrowe żywienie
(5)
Dieta oczyszczająca
(4)
Dietetyka
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Odżywianie
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Gotowanie
(3)
Kucharstwo
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kuchnia sezonowa
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Przetwory owocowo-warzywne
(3)
Warzywa
(3)
Zupy
(3)
Śniadanie
(3)
Ajurweda
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dziecko zdolne
(2)
Grzyby
(2)
Koktajle
(2)
Konfitury i dżemy
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Leczenie dietą
(2)
Makaron
(2)
Pasty do kanapek
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Potrawy z grilla
(2)
Przyprawy
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(2)
Atrakcje turystyczne
(1)
Batony zbożowo-owocowe
(1)
Chleb
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby trzustki
(1)
Ciastka i ciasteczka
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Drób
(1)
Dynia
(1)
Fermentacja
(1)
Grzybobranie
(1)
Grzyby jadalne
(1)
Grzyby trujące
(1)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(1)
Hiszpanie
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kasza
(1)
Kiełki
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kobieta
(1)
Kolacja
(1)
Kompot
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Kucharstwo i przetwórstwo
(1)
Kuchnia estońska
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia koreańska
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia łotewska
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Likiery
(1)
Lody (słodycze)
(1)
Marmolady i powidła
(1)
Marynaty (produkty spożywcze)
(1)
Motywacja
(1)
Nabiał roślinny
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Nalewki
(1)
Naleśniki, bliny, placki
(1)
Napoje
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Otyłość dzieci i młodzieży
(1)
Owoce
(1)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(1)
Poczucie własnej wartości
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Potrawy wielkanocne
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(2)
Harry Potter
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Andaluzja (Hiszpania ; wspólnota autonomiczna)
(1)
Grecja
(1)
Hiszpania
(1)
Gatunek
Powieść
(9254)
Powieść obyczajowa
(4514)
Wiersze
(4462)
Opowiadania i nowele
(3718)
Kryminał
(2332)
Książka kucharska
(88)
Powieść amerykańska
(1782)
Powieść polska
(1513)
Thriller
(1479)
Fantastyka
(1189)
Opracowanie
(1175)
Romans
(1141)
Powieść historyczna
(1018)
Poradnik
(910)
Biografia
(890)
Pamiętniki i wspomnienia
(845)
Powieść przygodowa
(815)
Powieść angielska
(788)
Bajki i baśnie
(732)
Fantasy
(729)
Komiks
(658)
Praca zbiorowa
(635)
Dokumenty dźwiękowe
(599)
Wydawnictwa popularne
(589)
Powieść norweska
(541)
Reportaż
(528)
Sensacja
(519)
Publikacja bogato ilustrowana
(512)
Książki mówione
(489)
Saga rodzinna
(479)
Opowiadanie dziecięce polskie
(460)
Antologia
(423)
Powieść psychologiczna
(419)
Przewodnik turystyczny
(386)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(336)
Powieść młodzieżowa polska
(335)
Fraszki
(321)
Publicystyka
(302)
Audiobooki
(293)
Powieść biograficzna
(283)
Poezja polska
(280)
Poezja dziecięca polska
(269)
Literatura dziecięca polska
(268)
Broszura
(255)
Materiały pomocnicze
(240)
Relacja z podróży
(236)
Podręcznik
(232)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(223)
Powieść erotyczna
(209)
Przypowieść
(200)
Biografie
(199)
Powieść francuska
(193)
Wywiad dziennikarski
(190)
Podręczniki akademickie
(186)
Książka obrazkowa
(184)
Pieśń
(181)
Publikacje dla dzieci
(176)
Romans historyczny
(173)
Lektura z opracowaniem
(172)
Wydawnictwa dla dzieci
(171)
Esej
(169)
Poradniki
(167)
Powieść niemiecka
(165)
Przepisy kulinarne
(163)
Opowiadanie polskie
(162)
Opowiadania i nowele przygodowe
(154)
Encyklopedia
(153)
Książki dla małych dzieci
(151)
Powieść dziecięca polska
(151)
Powieść młodzieżowa angielska
(150)
Gry i zabawy umysłowe
(149)
Monografia
(149)
Gry planszowe
(148)
Science fiction
(143)
Poezja
(142)
Horror
(141)
Pamiętniki polskie
(134)
Manga
(125)
Opowiadanie dziecięce francuskie
(122)
Mapa turystyczna
(116)
Dramat (gatunek literacki)
(114)
Komedia
(105)
Literatura młodzieżowa polska
(105)
Powieść szwedzka
(104)
Powieść dziecięca angielska
(100)
Książka obrazkowa (picturebook)
(96)
Literatura polska
(94)
Felieton
(88)
Tragedia
(88)
Album
(87)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(86)
Treny
(85)
Gry i zabawy
(83)
Antologie
(82)
Podręczniki
(80)
Ćwiczenia i zadania
(80)
Legendy i podania
(78)
Literatura dziecięca amerykańska
(76)
Literatura podróżnicza polska
(76)
Albumy fotograficzne
(74)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(80)
Medycyna i zdrowie
(12)
Hobby i czas wolny
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Dom i ogród
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Psychologia
(1)
Rozwój osobisty
(1)
88 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Chcesz pozbyć się nadmiaru kilogramów – skreśl białą mąkę i cukier. Wybierz posiłki warzywne pełne wartości odżywczych i witamin, skorzystaj z bogactwa nabiału, chudego mięsa i ryb oraz roślin strączkowych, sięgnij po zdrowe słodycze na bazie owoców i orzechów. Nasze kulinarne propozycje dostarczą tak dużej dawki witamin i energii, że będziesz w pełni cieszyć się życiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia : kuchnia roślinna : 100 przepisów nie tylko dla wegan / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo Dwie Siostry, 2017. - 282, [3] strony : fotografie ; 22 cm.
Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziecie w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek – znanej z programu „Dzień Dobry TVN” autorki „Jadłonomii”, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepsuj. - [Wydanie pierwsze]. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
Marta Dymek jest autorką bloga Jadłonomia.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2017. - 271, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Więcej warzyw na talerzu / Magdalena Gembacka. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018. - 229 stron : fotografie ; 23 cm.
Na okładce : am.mniamRoślinna kuchnia dla małych i dużych.
Pomysły na to, jak skutecznie i bez stresu wprowadzić warzywa do rodzinnego menu. 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów ze szczypiorkiem, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami, sushi. Oraz pyszne desery, jak choćby lody bazyliowe z awokado. A wszystko z warzyw i owoców - ponieważ to one chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, służą zdrowiu i są podstawą dobrze zbilansowanej diety. W praktyce oznacza to, że powinny stanowić połowę tego, co jemy. Niestety jest ich wciąż za mało na talerzach dzieci i dorosłych. Szczególnie kłopotliwe są warzywa, których dzieci często nie chcą jeść. Rodzice - którzy sami często mają z nimi kłopot i sięgają po nie niechętnie - pytają, co zrobić, aby to się zmieniło. Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza. Nie do przecenienia jest wprowadzenie napisane przez dietetyczkę Małgorzatę Desmond, która jasno i precyzyjnie - w oparciu o najnowsze wyniki badań - wyjaśnia wpływ diet opartych o produkty roślinne na zdrowie w dzieciństwie i życiu dorosłym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Udane przyjęcia / [tłumaczenie Sylwia Giertler]. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Debit, copyright 2013. - 45, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
(Mały Mistrz Kuchni)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przysmaki rodziny Winnych : konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory / Ałbena Grabowska. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2020. - 223, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 22 cm.
Na okładce: 80 przepisów bohaterów "Stulecia Winnych".
Nie ma wątpliwości, że kulinaria są nieodłączną częścią dziedzictwa narodowego. Czy można wyobrazić sobie podróż do Włoch lub Grecji pozbawioną tamtejszych smaków? Podobnie jest z kuchnią rodzinną - to dziedzictwo tworzone przez pokolenia. Smaki dzieciństwa, które wprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości. Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. Jej niebagatelną częścią są najrozmaitsze przetwory oraz nalewki i likiery. W książce "Przysmaki rodziny Winnych" znajdziesz aż 80 przepisów na te właśnie pyszności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smoothie z superproduktów - oto nowe koktajle pełne mocy i energii. Wystarczy zmiksować nasiona chia, jagody goi i inne produkty oraz dodać pełne słońca owoce i świeże chrupiące warzywa, aby otrzymać fantastyczną kombinację składników odżywczych! Dzięki nim będziecie się cieszyć odpornością, dobrą formą i mnóstwem energii. A więc bez wymówek. Jeszcze nigdy dotąd nie było tak łatwo i zdrowo! Odbiorcy - osoby, które pragną poprawić kondycję fizyczną, zwiększyć odporność i mieć więcej energii - wszyscy, którzy chcą wprowadzić do swojego menu smaczne i zdrowe koktajle - świadomi konsumenci, którzy cenią i chętnie sięgają po superprodukty Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę - zawiera wszelkie informacje dotyczące smoothie z superproduktów - opisane w książce superprodukty stanowią wybór niezwykle wartościowych roślin i produktów roślinnych - poradnik umożliwia przyswojenie wiedzy o leczniczych właściwościach pokarmu - podane przepisy są proste do wykonania - smoothie pozwalają zgubić zbędne kilogramy i wzmocnić organizm - koktajle przygotowane z superproduktów mogą zostać podane zamiast innych posiłków - tak przygotowane koktajle są pełne substancji odżywczych i witalnych - zaproponowane napoje są pełne mocy, dostarczają energii i można nimi zastąpić również kawę - mogą też działać profilaktycznie oraz wspomagać leczenie chorób.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dania i potrawy z makaronem siostry Marii. - Kalisz : Wydawnictwo Martel, [2017]. - 285 stron : fotografie ; 21 cm.
Nazwa autorki na stronie 11: Maria Goretti.
Dania i potrawy z makaronem Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania potrawy z makaronem, od przepisów na domowy makaron zaczynając, poprzez makaronowe dania z warzywami, mięsem, rybami, owocami morza, na słodkich makaronowych daniach kończąc.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kaszomania : zdrowie na talerzu / [tekst: Karolina Hyży, Marta Krawczyk]. - Wydanie 1. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2019. - 157 stron : fotografie ; 29 cm.
Kasze są pełne wartości odżywczych, a zawarte w nich składniki pomagają usprawnić pracę całego organizmu - pozytywnie oddziałują na układ pokarmowy, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają wygląd skóry i samopoczucie. Nic dziwnego, że w dobie świadomego i zdrowego odżywiania zyskują coraz większą popularność. Książka zawiera przydatne informacje dotyczące rozmaitych kasz - ich pochodzenia, właściwości, sposobów obróbki - oraz ciekawe receptury na zdrowe potrawy z ich wykorzystaniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61/C (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Wielkie odkrycie i najmłodszy uczestnik pierwszej edycji polskiego MasterChefa – Jan Paszkowski, odpowiedzialny za przepisy i polska bokserka o międzynarodowych sukcesach – Joanna Jędrzejczyk, część motywacyjna. Razem mówią jak przygotować smaczne i zdrowe dania i motywują do aktywności fizycznej dbania o siebie. Całość dedykowana mamie Janka, która niedawno zmarła w wyniku choroby. Niecodzienny i nieoczywisty duet opowiada o tym jak walczyć z samym sobą i o siebie oraz nie dać sobie odebrać radości, plus 60 przepisów na dania mające moc poprawiania humoru!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dynia od kuchni : 50 przepisów na jesień / [redakcja: Sylwia Kawalerowicz]. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2022. - 143, [1] strona : fotografie ; 23 cm.
Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można jeść ją na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną a nawet na surowo. Na słodko i słono. Dynia to warzywo, które lubi eksperymenty. Ma łagodny smak i przyjemną strukturę, więc kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Rozgrzewająca owsianka z dynią pieczoną, kremowe tortiglioni w korzennym purée czy kultowa pumpkin spice latte. Z dynią w roli głównej można przygotować receptury klasyczne, jak i zupełnie niestandardowe. W książce „Dynia na okrągło” czytelnik znajdzie ponad 50 inspirujących przepisów, które pozwolą cieszyć się dynią każdego dnia a także odpowiedzi na takie pytania jak: która dynia lepsza jest do pieczenia a która do gotowania, jak przygotować purée, czy co zrobić z pestkami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej pseudonim autorki, nazwa: Elżbieta Kiewnarska na okładce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Grzybownik + mapa / Justyn Kołek, Ewa Furtak ; [ilustracje Wojciech Chełchowski]. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2019 - 255, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 22 cm + mapa : [2] strony tablic ; 38x45 cm
Dokument towarzyszący: mapa Polski z wykazem najlepszych miejsc do grzybobrania.
Niezbędnik każdego entuzjasty grzybów! Poradnik i atlas w jednym! Z tej książki dowiesz się, jak, gdzie i kiedy zbierać grzyby, jak nauczyć się odróżniać smaczne, jadalne grzyby od tych, które mogą zaszkodzić, a nawet zabić. Obalimy wszystkie mity dotyczące zbierania grzybów! Znajdziesz tu również najciekawsze przepisy na wykorzystanie grzybów w kuchni. • Ponad 120 najczęściej występujących w Polsce grzybów • Zdjęcia pozwalające rozpoznać dany grzyb • Praktyczne porady • Prosty i przystępny język Do tego mapa, która pomoże ci znaleźć najbardziej grzybodajne tereny!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie. Odkryj ich nieprawdopodobny smak. Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia. Znane i lubiane potrawy mają niezwykłą moc. Sprawiają, że czujesz się błogo i szczęśliwie. We mnie takie uczucia budzą dania polskiej kuchni, na których się wychowałem i które nigdy mi się nie nudzą. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna. Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujmy mniej lub bardziej znane dania. Znajdziesz tu przepis na pyszne gołąbki, które zawsze wychodzą. I na kiszone rzodkiewki ożenione z gruszką w lekkiej sałatce ziemniaczanej. Będziesz korzystać ze znanych składników, ale odkryjesz ich nowe zastosowania, które cię zachwycą – na samo wspomnienie o paście z korzenia pietruszki i orzechów włoskich będziesz się oblizywał, a dzięki nieoczywistej kajmakowej owsiance na kwaśnej śmietanie cały dzień będzie udany. Znajdziesz tu dopieszczone przepisy, które nie będą dla ciebie wyzwaniem i spowodują, że w twoim życiu pojawi się więcej przyjemności. Aromatyczne śniadania zwabią cię rano do kuchni – nawet jeśli jesteś największym śpiochem. Obiady spowodują, że się uśmiechniesz (tak działa połączenie szparagów, cydru i koziego sera). Wieczory wypełnią ci cynamon, migdały i słodka róża. A karpatka z cytrynowo-waniliowym kremem i chrupiącą maślaną skorupką przyśni ci się w nocy… Rozpieszczaj siebie. Gotuj z rodziną. Ucztuj z przyjaciółmi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Burda Książki)
Mogłoby się wydawać, że obsadzenie dzieci w roli kucharzy nie jest najlepszym pomysłem. Ta teza nie znajduje potwierdzenia w przypadku małych bohaterów programu „MasterChef Junior”. Młodzi, bardzo młodzi kucharze z olbrzymią pasją i równie wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw profesjonalistów. Pieką babkę bananową, budują buraczaną wieżę, serwują chałwę w trzech odsłonach, na język kulinarny przekładają smak lata! Swoją pasją zarażają innych, wśród których są również ich rówieśnicy. Udowadniają, że można świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku, ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Książka kucharska : 700 przepisów kulinarnych / Jan Kwaśniewski, Tomasz Kwaśniewski. - Warszawa : "WGP", 1998 (Bydg. : Pras.ZG). - 448 stron : rysunki ; 21 cm.
U góry okł. i na grzb. : Dieta optymalna dra Jana Kwaśniewskiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak dzikich roślin / Patrycja Machałek. - Wydanie I. - Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2021. - 271, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Na okładce podtytuł: Ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe.
Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek – wszystkie te miejsca skrywają DZIKIE ROŚLINY będące skarbnicą smaku, witamin i kojących właściwości dla naszego ciała. Poznaj moc dzikich ziół, chwastów oraz liści drzew i naucz się gotować w zgodzie z rytmem natury. Dzięki tej książce przygotujesz: drożdżowy chleb orkiszowy na liściach łopianu marmoladę z dzikiej forsycji surówkę z liśćmi lipy leśny dżin z jałowca pokrzywowe kluseczki i ponad 100 innych doskonałych potraw z wykorzystaniem nieoczywistych roślin rosnących blisko ciebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej