Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(191)
Forma i typ
Książki
(191)
Poradniki i przewodniki
(150)
Publikacje popularnonaukowe
(22)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(9)
Proza
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Druki ulotne
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(171)
tylko na miejscu
(22)
wypożyczone
(17)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
(124)
Biblioteka Główna-Czytelnia
(22)
Biblioteka Główna-Oddział dla dzieci
(20)
Filia nr 1
(21)
Filia w Choczni
(12)
Filia w Wysokiej
(12)
Autor
Durnowska Małgorzata
(6)
Pustelnik Anastazja
(6)
Szaciłło Karolina
(6)
Szaciłło Maciej
(6)
Dąbrowska Beata Anna
(4)
Dąbrowska Ewa (internista)
(4)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(4)
Pająk Zofia
(4)
Wolański Robert (fotograf)
(4)
Cino Emanuela
(3)
Dymek Marta
(3)
Fuhrman Joel
(3)
Bosacka Katarzyna
(2)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(2)
Chyliński Marek (1960- )
(2)
Cieślewska Joanna
(2)
Dajka Krystyna
(2)
Depraz Camille
(2)
Drewniak Mirek
(2)
Drukort Magdalena
(2)
Gawłowska Agnieszka
(2)
Karlik Andrzej
(2)
Krzyżanek Joanna
(2)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje!
(2)
Kwaśniewski Jan (1937- )
(2)
Mołoniewicz Jan Marek
(2)
Naklicka-Kleser Jolanta
(2)
Orłowska Marta
(2)
Podgórska Anna (edukacja)
(2)
Stachyra Wojciech
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Wiewiurka Zenon
(2)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(2)
Androsiuk Ewa
(1)
Apostolidis Piotr (1979- )
(1)
Bator Mikołaj
(1)
Bednarczuk Wanda
(1)
Bernades-Rusin Mira
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biały Bogdan
(1)
Biela-Biały Dorota
(1)
Bień-Königsman Monika (1973- )
(1)
Biggs David
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bodzek Piotr
(1)
Bokła Artur
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Brunka Marek
(1)
Budzyk Konrad
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Burghardt Marta (1972- )
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Cacciola Grazia
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Chavanne Philippe
(1)
Chełchowski Wojciech
(1)
Cieślak Ola (1981- )
(1)
Ciężadło Hanka
(1)
Cornet Philippe
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
DeTour Adam
(1)
Dobrovičová Martina
(1)
Dragan Justyna
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Drużbański Grzegorz
(1)
Durda Bartłomiej
(1)
Dykiel Bożena
(1)
Döbbelin Hans Joachim
(1)
Eggstein Waltraud
(1)
Elgquist Therese (1991- )
(1)
Ferraris Marco
(1)
Fleming Caroline
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gans Heinz K
(1)
Garbarczyk Małgorzata
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Gembacka Magdalena
(1)
Gendźwiłł Magdalena
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Graboń Ika
(1)
Gręda Regina
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Guerre Isabelle
(1)
Guha Sushovan
(1)
Guth Christian
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Górecka Dominika
(1)
Góźdź Joanna (dekoracje)
(1)
Głombiowski Michał (1977- )
(1)
Halarewicz Aleksandra (1983- )
(1)
Hangel Ewa
(1)
Harpula Wojciech
(1)
Hayden Lars
(1)
Hickisch Burkhard
(1)
Hyży Karolina
(1)
Ingels Darin
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(41)
2010 - 2019
(130)
2000 - 2009
(16)
1990 - 1999
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(170)
1901-2000
(9)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(191)
Język
polski
(190)
Odbiorca
Dzieci
(6)
6-8 lat
(5)
9-13 lat
(4)
Dorośli
(3)
Cukrzycy
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Młodzież
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(38)
Literatura francuska
(3)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura angielska
(2)
Literatura czeska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(24)
Odżywianie
(15)
Potrawy dietetyczne
(15)
Kucharstwo
(14)
Przepisy kulinarne
(14)
Desery
(12)
Dietetyka
(11)
Zdrowe żywienie
(9)
Ciasta
(8)
Gotowanie
(8)
Rośliny lekarskie
(8)
Kuchnia regionalna
(6)
Kuchnia wegańska
(6)
Obiad
(6)
Warzywa
(6)
Zupy
(6)
Gastronomia
(5)
Kuchnia grecka
(5)
Medycyna niekonwencjonalna
(5)
Przyprawy
(5)
Alergia pokarmowa
(4)
Cukrzyca
(4)
Dieta oczyszczająca
(4)
Dieta owocowo-warzywna
(4)
Jedzenie (czynność)
(4)
Kuchnia polska
(4)
Kuchnia sezonowa
(4)
Kuchnia wegetariańska
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Przetwory owocowo-warzywne
(4)
Ziołolecznictwo
(4)
Śniadanie
(4)
Ajurweda
(3)
Dieta bezmleczna
(3)
Koktajle
(3)
Konfitury i dżemy
(3)
Leczenie dietą
(3)
Ogrodnictwo
(3)
Posiłki (jedzenie)
(3)
Potrawy jarskie
(3)
Potrawy mięsne
(3)
Potrawy wigilijne
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Surówki i sałatki
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Żywność
(3)
Choroba Hashimoto
(2)
Ciąża
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Dziecko zdolne
(2)
Fast food
(2)
Fermentacja
(2)
Gotowanie na parze
(2)
Grzyby
(2)
Hormony
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Kawa (napój)
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kobieta ciężarna
(2)
Kuchnia francuska
(2)
Kuchnia japońska
(2)
Kuchnia klasztorna
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Kultura stołu
(2)
Kwaśniewski, Jan (1937- )
(2)
Likiery
(2)
Metabolizm
(2)
Nakrycie i dekoracja stołu
(2)
Napoje
(2)
Pasty do kanapek
(2)
Potrawy
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Potrawy wielkanocne
(2)
Potrawy z grilla
(2)
Rośliny leśne
(2)
Uprawa roślin
(2)
Weganizm
(2)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(2)
Zielarstwo
(2)
Żywność wygodna
(2)
Adaptogeny
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergicy
(1)
Atrakcje turystyczne
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Batony zbożowo-owocowe
(1)
Białko spożywcze
(1)
Borelioza
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Chleb
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby stawów
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Choroby trzustki
(1)
Ciastka i ciasteczka
(1)
Córki Bożej Miłości
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(2)
Harry Potter
(1)
Temat: czas
2001-
(13)
1901-2000
(4)
1989-2000
(4)
1945-1989
(2)
1918-1939
(1)
Temat: miejsce
Polska
(7)
Grecja
(4)
Małopolska
(2)
Alwernia (pow. chrzanowski ; okręg)
(1)
Andaluzja (Hiszpania ; wspólnota autonomiczna)
(1)
Andrychów (pow. wadowicki ; okręg)
(1)
Andrychów (woj. małopolskie, pow. wadowicki, gm. Andrychów ; okolice)
(1)
Babice (pow. chrzanowski ; okręg)
(1)
Biecz (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Bobowa (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Bochnia (pow. bocheński ; okręg)
(1)
Brzesko (pow. brzeski ; okręg)
(1)
Chrzanów (pow. chrzanowski ; okręg)
(1)
Chrzanów (pow. chrzanowski)
(1)
Dania
(1)
Dąbrowa Tarnowska (pow. dąbrowski ; okręg)
(1)
Dębno (pow. brzeski ; okręg)
(1)
Francja
(1)
Gorlice (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Gorlice (pow. gorlicki)
(1)
Gołcza (pow. miechowski ; okręg)
(1)
Gruzja
(1)
Grybów (pow. nowosądecki ; okręg)
(1)
Hiszpania
(1)
Igołomia (pow. krakowski ; okręg)
(1)
Japonia
(1)
Jodłownik (pow. limanowski ; okręg)
(1)
Koniusza (pow. proszowicki ; okręg)
(1)
Koszyce (pow. proszowicki ; okręg)
(1)
Kraków (woj. małopolskie ; okręg)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Kreta (Grecja)
(1)
Książ Wielki (pow. miechowski ; okręg)
(1)
Kęty (pow. oświęcimski ; okręg)
(1)
Libiąż (pow. chrzanowski ; okręg)
(1)
Limanowa (pow. limanowski ; okręg)
(1)
Lipinki (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Maków Podhalański (pow. suski ; okręg)
(1)
Miechów (pow. miechowski ; okręg)
(1)
Moszczenica (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Myślenice (pow. myślenicki ; okręg)
(1)
Niedźwiedź (pow. limanowski ; okręg)
(1)
Niemcy
(1)
Niepołomice (pow. wielicki ; okręg)
(1)
Nowy Sącz (pow. nowosądecki ; okręg)
(1)
Nowy Wiśnicz (pow. bocheński ; okręg)
(1)
Olkusz (pow. olkuski ; okręg)
(1)
Oświęcim (pow. oświęcimski ; okręg)
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Proszowice (pow. proszowicki ; okręg)
(1)
Ropa (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Rzezawa (pow. bocheński ; okręg)
(1)
Skandynawia
(1)
Skawina (pow. krakowski ; okręg)
(1)
Stary Sącz (pow. nowosądecki ; okręg)
(1)
Stryszów (pow. wadowicki ; okręg)
(1)
Sucha Beskidzka (pow. suski ; okręg)
(1)
Szczucin (pow. dąbrowski ; okręg)
(1)
Szczurowa (pow. brzeski ; okręg)
(1)
Sękowa (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Tarnów (pow. tarnowski ; okręg)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Uście Gorlickie (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Wadowice (pow. wadowicki ; okręg)
(1)
Wadowice (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Wawrzeńczyce (pow. krakowski ; okręg)
(1)
Wieliczka (pow. wielicki ; okręg)
(1)
Wiśniowa (pow. myślenicki ; okręg)
(1)
Województwo małopolskie (1999- )
(1)
Województwo śląskie (1999- )
(1)
Wojnicz (pow. tarnowski ; okręg)
(1)
Wolbrom (pow. olkuski ; okręg)
(1)
Włochy
(1)
Zakliczyn (pow. tarnowski ; okręg)
(1)
Zator (pow. oświęcimski ; okręg)
(1)
Łużna (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Żabno (pow. tarnowski ; okręg)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(80)
Poradnik
(72)
Przepisy kulinarne
(67)
Publikacja bogato ilustrowana
(49)
Książki kucharskie
(5)
Relacja z podróży
(4)
Reportaż
(3)
Opowiadania i nowele
(2)
Poradniki [Typ publikacji]
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Atlas anatomiczny roślin
(1)
Biografia
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Podręcznik
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2223)
Edukacja i pedagogika
(797)
Religia i duchowość
(632)
Literaturoznawstwo
(602)
Socjologia i społeczeństwo
(593)
Kulinaria
(191)
Kultura i sztuka
(567)
Medycyna i zdrowie
(554)
Podróże i turystyka
(539)
Psychologia
(425)
Hobby i czas wolny
(280)
Geografia i nauki o Ziemi
(264)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(249)
Biologia
(220)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(199)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(184)
Kultura fizyczna i sport
(171)
Etnologia i antropologia kulturowa
(158)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(149)
Rozwój osobisty
(134)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(123)
Językoznawstwo
(101)
Filozofia i etyka
(95)
Architektura i budownictwo
(81)
Fizyka i astronomia
(77)
Styl życia, moda i uroda
(75)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(68)
Inżynieria i technika
(60)
Zarządzanie i marketing
(59)
Media i komunikacja społeczna
(56)
Nauka i badania
(52)
Dom i ogród
(49)
Ochrona środowiska
(49)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(45)
Informatyka i technologie informacyjne
(38)
Transport i logistyka
(37)
Matematyka
(24)
Praca, kariera, pieniądze
(24)
Chemia
(21)
Rolnictwo i leśnictwo
(21)
Archeologia
(19)
Styl życia, moda, uroda
(3)
Socjologia i społeczeµstwo
(2)
Styl życia moda i uroda
(2)
Etnografia i antropologia
(1)
Geografia świata
(1)
Historia i nauki pomocnicze
(1)
Medycyna
(1)
Nauka i wiedza
(1)
Polska
(1)
Psychologia popularna
(1)
Reportaż
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
191 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
A gdyby tak któregoś dnia znaleźć się w środku kraju, który kocha wino? Książka Piotra Apostolidisa to niezwykle ciekawa, pełna wiedzy o winie i winiarstwie, chwilami szalona podróż po Gruzji. Unikalna możliwość spojrzenia na nią z perspektywy nie turysty, a mieszkańca. Fascynująca lektura. Już wiem, dokąd chcę pojechać w najbliższe wakacje! Agnieszka Rousseau, dyplomowany enolog, Winnica Wieliczka Gruzińska uczta to fascynująca podróż przez kraj biesiad, w którym nie ma wina bez jedzenia i nie ma jedzenia bez wina. To opowieść o regionie, gdzie nic nie dzieje się bez wina - świat wina, gdyby nie Gruzja, byłby pewnie o kilka tysięcy lat młodszy. O gruzińskiej kuchni, ucztach do białego rana i radości z życia, której można się uczyć od Gruzinów. Co się jada na gruzińskich suprach? Czym się różni tradycyjna gruzińska metoda wytwarzania win od europejskiej? Jak zaprzyjaźnić się z Gruzinami? Czy wino im jest starsze, tym lepsze? Jak zrobić czakapuli?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Wysokiej
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ulica Czereśniowa)
W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania. Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw – i mnóstwo innych pyszności. Dowiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet – jak zrobić własną książkę kucharską! [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świąteczna kuchnia / autorstwa Doroty i Bogdana Białych. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2009. - 78, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 19 cm.
Przepisy pochodzą ze zbiorów miesięcznika "Zwierciadło".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przepis na szczęście po hiszpańsku? Trochę spontaniczności i otwartości, umiejętność cieszenia się chwilą… i pyszne tapas. Obowiązkowo w gronie przyjaciół! Chcesz wiedzieć, jak żyć lepiej, pełniej, trochę wolniej i zwyczajnie radośniej? Weź przykład z Hiszpanów! Monika Bień-Königsman udowadnia, że słoneczna pogoda, tłumy tańczące na ulicy i wypełnione po brzegi bary nie są niezbędne do tego, by poczuć hiszpański klimat i radość. Ta książka zabierze cię w niezwykłą podróż do Andaluzji, która nie wymaga wychodzenia z domu. Poznaj sekrety tego wyjątkowego regionu i wypróbuj ponad 50 oryginalnych przepisów, które pozwolą ci stworzyć smaki rodem z hiszpańskich barów we własnej kuchni! Ta opowieść jest tak barwna i różnorodna jak tapas, a do tego zaskakuje i urzeka – zupełnie jak Hiszpania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Choczni
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierogi z kimchi : koreańskie smaki dla każdego / Wioleta Błazucka. - Wydanie I. - Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2021. - 342, [10] stron : fotografie, ilustracje, portrety ; 25 cm.
Prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu. Pysznie. Prosto. Po koreańsku. Wiola Błazucka, znana jako „Pierogi z Kimchi”, odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego. Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie. Drugi – gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa „nietypowe” składniki. Trzeci – mistrz kuchni koreańskiej – to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim. Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei. Razem z Wiolą wyczaruj kuchnię koreańską w swoim domu!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uczta małego alergika : 80 przepisów / Katarzyna Błażejewska-Stuhr. - [Warszawa] : Zwierciadło, [2019]. - 237, [3] strony : fotografie ; 22 cm.
Alergie dotykają coraz więcej dzieci, a z roku na rok liczba ta lawinowo wzrasta. Rodzice coraz częściej zmuszeni są do modyfikowania diety swoich maluchów ze względu na alergie lub pokarmowe nietolerancje. Nie jest to zadanie łatwe – wyeliminować część składników i zachować pyszny smak. Katarzyna Błażejewska-Stuhr obala mit, że posiłki dla alergików nie mogą być smaczne. Podaje zalecenia dietetyczne oraz podpowiada, w czym występują najpopularniejsze alergeny i jak je zastępować. W Uczcie małego alergika znajdziesz m.in. przepisy na typowe posiłki zmodyfikowane pod kątem alergików (lody bez użycia jajek oraz pizza czy makaron bez glutenu) i wegańskie zamienniki nabiału (ser żółty, ser biały, jogurt). W książce Uczta małego alergika zawarte są m.in.: przepisy na pyszne śniadania, obiady i kolacje, informacje o tym, się jakie są przyczyny alergii i metody ich leczenia, praktyczne wytyczne jak rozpoznawać objawy alergii, informacje, na czym polega różnica między alergią a nietolerancja pokarmową. Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Koktajle dla zdrowia i urody czyli jak zamieszać w swoim życiu, Koktajle dla zdrowia i urody czyli pysznie, świeżo, kolorowo oraz Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo (Wydawnictwo Zwierciadło).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cuda w kuchni / Katarzyna Bosacka. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2021. - 301, [3] strony : fotografie ; 25 cm.
JAK GOTOWAĆ, ŻEBY NIE MARNOWAĆ. KREATYWNE PRZEPISY NA CUDA Z RESZTEK I PROSTYCH SKŁADNIKÓW Chrupiące pączki z przejrzałych bananów, wytrawne babeczki z makaronu po rosole, gnocchi z garstki ziemniaków, podpłomyki z dowolnymi dodatkami oraz frytki z warzyw. Cuda w kuchni to zbiór przepisów i porad, jak przygotować proste i pyszne dania ze składników, które akurat mamy pod ręką: z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, podstawowych owoców i warzyw, resztek sera czy mrożonek. Ta książka oparta jest na przeżyciach mojej dużej rodziny, a okraszona zdjęciami z naszych telefonów. Są tu kreatywne przepisy na cuda z resztek i prostych składników, które każdy z nas ma zwykle w domu, które można łatwo znaleźć w osiedlowym sklepiku lub zebrać samemu: w lesie, na łące lub w ogrodzie. Do tego garść pomysłów na jadalne prezenty, ekologiczne środki czystości czy organizację letniego przyjęcia. Wszystkie do wykorzystania nie tylko w czasie pandemii! Z radością oddaję w wasze ręce książkę, dzięki której we własnej kuchni sprawdzicie, jak niewiele trzeba, by z pustej lodówki wyczarować smaczne dania dla całej rodziny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hummusy i pasty / Konrad Budzyk. - Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2017. - 206, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: 76 prostych i inspirujących przepisów.
76 prostych i inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty. To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli? Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 2R/C (1 egz.)
Książka
W koszyku
W poradniku, obok krótkiego wprowadzenia w historię spożywania kiełków, dużo miejsca poświęcono ich właściwościom odżywczym, sposobom przygotowania domowej uprawy, wyborowi nasion oraz kiełkownic, czyli naczyń i pojemników, które będą gwarantowały najlepsze plony. Poza tym możemy dowiedzieć się, jak uniknąć błędów w uprawie, by nie zniechęcać się do kiełkowania nasion i nie szkodzić zdrowiu. Jednak najwartościowszą częścią prezentowanej książki jest zbiór opisów przeszło 60 gatunków roślin, których nasiona nadają się do kiełkowania i są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Każdy opis zwiera m.in. nazwę łacińską rośliny, czas kiełkowania, zawartość witamin i minerałów, a także w jakiej formie należy spożywać dane kiełki. Wielką zaletą poradnika jest również rozdział poświęcony przepisom kulinarnym, w których kiełki grają główną rolę. Możemy się tu dowiedzieć, jak przygotować smakowite sałatki, pasty do pieczywa, przekąski, napoje i desery, ale także dania główne wzbogacone kiełkami. Jednym słowem, poznając „Kiełki w domowym ogrodzie” stajemy się jednocześnie producentami, jak i konsumentami własnoręcznie wyhodowanego pożywienia, które niewątpliwie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, nie wspominając już o satysfakcji z proekologicznej działalności zarówno w najbliższym otoczeniu, jak i w większej, edukacyjnej, skali.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce pseudonim ilustratora, nazwa właściwa Maria Bulikowska.
"Smak kwiatów pomarańczy" to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina "Wariacje Goldbergowskie"? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce błędnie przypisany ISBN.
Naturalnie, że... naturalnie! Awokado, daktyle, spirulina, a obok nich swojska brzoza, pyłek pszczeli i kasza jaglana – to tylko niektórzy z bohaterów tej książki. W świecie, który co i rusz wskazuje nam nowe diety, nowe składniki, nowe sposoby przygotowania potraw, warto skupić się na kilku produktach. Pewność, że jemy dobrze i zdrowo, unikając chemii i przetworzonej żywności, jest bezcenna. Przyprawy, kasze, rośliny są nieprawdopodobnym wręcz źródłem antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Warto skorzystać z bogactwa, którym tak szczodrze obdarza nas natura.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Zdrowa i Smaczna)
Na okł.: czym jest cukrzyca, zdrowe i właściwe odżywianie, 10 podstawowych zasad odżywiania.
Książka zawiera 80 prostych przepisów na łatwe do wykonania, smakowite i zdrowe potrawy. Zostały one opracowane specjalnie z myślą o osobach chorych na cukrzycę. Mogą z nich jednak korzystać także wszyscy ci, którzy chcą tej chorobie zapobiec.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61/C (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Podróże Kulinarne : tradycje, smaki, potrawy ; t. 3)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Choczni
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Podróże Kulinarne : tradycje, smaki, potrawy ; t. 20)
U dołu okł.: Rzeczpospolita.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Choczni
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Survival dla alergików (i ich rodzin) / Hanka Ciężadło. - Kraków : Mando - Wydawnictwo WAM, copyright 2018. - 265, [7] stron : fotografie ; 21 cm.
Na okładce podtytuł: 100 przepisów bez glutenu, bez cukru, bez nabiału.
Jak wytłumaczyć babci, że nie możemy jeść chleba naszego powszedniego? Jak - bez ofiar w ludziach - przetrwać imprezę, na której podano wyłącznie zakazane produkty? Czy tort bez mąki, jajek i cukru w ogóle liczy się jako urodzinowy? W jaki sposób przygotować małego alergika na kilkudniowy szkolny wyjazd? Doskonałe przepisy oraz porady na różne okazje. Przetestowane i zatwierdzone przez Damiana i Dominika - a jak wiadomo, własne dzieci to najsurowsi krytycy pod słońcem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dietetyk Radzi)
No i stało się! Będziesz mamą, gratulujemy! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się m.in. nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić jak najlepszy rozwój dziecku. Akurat w tym bardzo chętnie ci pomożemy! Jesteśmy praktykującymi dietetyczkami z dużym doświadczeniem i mamami, które same borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki. Podzieliłyśmy je na trymestry, żeby ułatwić mamom zdrowe żywienie w ciąży. Rozwiewamy też wiele wątpliwości dotyczących żywienia i rozprawiamy się z mitami na temat diety kobiet ciężarnych. Wyliczyłyśmy też wartość kaloryczną każdego posiłku, zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika, dzięki czemu mamy mogą dbać o to, by dostarczyć sobie i dziecku pełnowartościowych posiłków. Książka zawiera: sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki, podział przepisów na poszczególne trymestry, informacje teoretyczne dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wskazówki, mity na temat żywienia przyszłych mam, dla każdej potrawy wyliczono kaloryczność, zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika. Ta książka to zbiór kulinarnych inspiracji przygotowanych przez profesjonalne dietetyczki, by dziewięć miesięcy ciąży upłynęło smacznie i zdrowo!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej