Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(126)
Forma i typ
Książki
(126)
Poradniki i przewodniki
(81)
Publikacje popularnonaukowe
(10)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Dostępność
dostępne
(121)
wypożyczone
(8)
tylko na miejscu
(5)
Placówka
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
(92)
Biblioteka Główna-Czytelnia
(5)
Biblioteka Główna-Oddział dla dzieci
(17)
Filia nr 1
(7)
Filia w Choczni
(5)
Filia w Wysokiej
(8)
Autor
Pustelnik Anastazja
(8)
Szaciłło Karolina
(5)
Szaciłło Maciej
(5)
Durnowska Małgorzata
(4)
Dymek Marta
(3)
Dąbrowska Beata Anna
(3)
Dąbrowska Ewa (internista)
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Wolański Robert (fotograf)
(3)
Cino Emanuela
(2)
Czarkowska Iwona (1970- )
(2)
Dajka Krystyna
(2)
Depraz Camille
(2)
Dobrowolska-Kierył Marta
(2)
Drukort Magdalena
(2)
Guziak Maria Goretti
(2)
Karlik Andrzej
(2)
Mrozowska Monika (1980- )
(2)
Naklicka-Kleser Jolanta
(2)
Pająk Zofia
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Podgórska Anna (edukacja)
(2)
Radzikowska Agnieszka
(2)
Reda Anna
(2)
Stachyra Wojciech
(2)
Bator Mikołaj
(1)
Bernardes-Rusin Mirosława
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biały Bogdan
(1)
Biela-Biały Dorota
(1)
Bień-Königsman Monika (1973- )
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Brunka Marek
(1)
Budzyk Konrad
(1)
Błazucka Wioleta
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Cacciola Grazia
(1)
Chełchowski Wojciech
(1)
Chivoret Alexia Janny
(1)
Chivoret Pierre
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
DeTour Adam
(1)
Dobrovičová Martina
(1)
Dragan Justyna
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Drewniak Mirek
(1)
Eggstein Waltraud
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Gembacka Magdalena
(1)
Giertler Sylwia
(1)
Grabowska Ałbena (1971- )
(1)
Guha Sushovan
(1)
Guth Christian
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Harpula Wojciech
(1)
Hickisch Burkhard
(1)
Hori Masakazu (1970- )
(1)
Hyży Karolina
(1)
Jagoszewska Bożena
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jakubiec Bronisław
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Jędrzejczyk Joanna
(1)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(1)
Kalistratova Elena
(1)
Karpuk Alexander
(1)
Kastelik Ewa
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Kiewnarska Elżbieta (1871-1944)
(1)
Kocięcka Karolina
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kowalczyk Jakub
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Kołek Justyn
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Kucharska Jolanta
(1)
Kudzia Magdalena
(1)
Kwaśniewski Jan (1937- )
(1)
Kwaśniewski Tomasz
(1)
Königsmann Maciej
(1)
Lange Eva-Maria
(1)
Loiseau Anne
(1)
Lundén Theres
(1)
Machałek Patrycja
(1)
Marque Susan
(1)
Marrone Teresa (1955- )
(1)
Mazur Maciej (gastroenterolog)
(1)
Mazur Maria
(1)
Meinhard Jessica
(1)
Mielczarek Agnieszka (1976- )
(1)
Mijakoska Urszula
(1)
Mikulska Dąbrowska Katarzyna (1972- )
(1)
Mizera Janusz (kucharz)
(1)
Mock-Pike Rita
(1)
Mrowiec Justyna
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Nagat Małgorzata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(98)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(85)
1901-2000
(2)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(126)
Język
polski
(125)
Odbiorca
9-13 lat
(4)
Dzieci
(4)
6-8 lat
(3)
Dorośli
(3)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(14)
Literatura angielska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Desery
(10)
Potrawy dietetyczne
(10)
Zdrowe odżywianie
(10)
Ciasta
(7)
Książki kucharskie
(5)
Obiad
(5)
Odżywianie
(5)
Zdrowe żywienie
(5)
Dieta oczyszczająca
(4)
Dietetyka
(4)
Kucharstwo
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Zupy
(4)
Dieta bezglutenowa
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Gotowanie
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Kuchnia sezonowa
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Potrawy z grilla
(3)
Przetwory owocowo-warzywne
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Warzywa
(3)
Śniadanie
(3)
Ajurweda
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dziecko zdolne
(2)
Grzyby
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Koktajle
(2)
Konfitury i dżemy
(2)
Leczenie dietą
(2)
Makaron
(2)
Pasty do kanapek
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Potrawy wigilijne
(2)
Przyprawy
(2)
Zapiekanki
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(2)
Atrakcje turystyczne
(1)
Batony zbożowo-owocowe
(1)
Chleb
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby trzustki
(1)
Ciastka i ciasteczka
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Drób
(1)
Dynia
(1)
Fermentacja
(1)
Grzybobranie
(1)
Grzyby jadalne
(1)
Grzyby trujące
(1)
Hildegarda (św. ; 1098-1179)
(1)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(1)
Hiszpanie
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kasza
(1)
Kiełki
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kobieta
(1)
Kolacja
(1)
Kompot
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Kucharstwo i przetwórstwo
(1)
Kuchnia estońska
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia grecka
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia koreańska
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia łotewska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Likiery
(1)
Lody (słodycze)
(1)
Marmolady i powidła
(1)
Marynaty (produkty spożywcze)
(1)
Motywacja
(1)
Nabiał roślinny
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Nalewki
(1)
Naleśniki, bliny, placki
(1)
Napoje
(1)
Obiady
(1)
Obrzędy
(1)
Obyczaje
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(2)
Harry Potter
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Alwernia (pow. chrzanowski ; okręg)
(1)
Andaluzja (Hiszpania ; wspólnota autonomiczna)
(1)
Andrychów (pow. wadowicki ; okręg)
(1)
Babice (pow. chrzanowski ; okręg)
(1)
Biecz (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Bobowa (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Bochnia (pow. bocheński ; okręg)
(1)
Brzesko (pow. brzeski ; okręg)
(1)
Chrzanów (pow. chrzanowski ; okręg)
(1)
Chrzanów (pow. chrzanowski)
(1)
Dąbrowa Tarnowska (pow. dąbrowski ; okręg)
(1)
Dębno (pow. brzeski ; okręg)
(1)
Gorlice (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Gorlice (pow. gorlicki)
(1)
Gołcza (pow. miechowski ; okręg)
(1)
Grecja
(1)
Grybów (pow. nowosądecki ; okręg)
(1)
Hiszpania
(1)
Igołomia (pow. krakowski ; okręg)
(1)
Jodłownik (pow. limanowski ; okręg)
(1)
Koniusza (pow. proszowicki ; okręg)
(1)
Koszyce (pow. proszowicki ; okręg)
(1)
Kraków (woj. małopolskie ; okręg)
(1)
Książ Wielki (pow. miechowski ; okręg)
(1)
Kęty (pow. oświęcimski ; okręg)
(1)
Libiąż (pow. chrzanowski ; okręg)
(1)
Limanowa (pow. limanowski ; okręg)
(1)
Lipinki (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Maków Podhalański (pow. suski ; okręg)
(1)
Małopolska
(1)
Miechów (pow. miechowski ; okręg)
(1)
Moszczenica (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Myślenice (pow. myślenicki ; okręg)
(1)
Niedźwiedź (pow. limanowski ; okręg)
(1)
Niepołomice (pow. wielicki ; okręg)
(1)
Nowy Sącz (pow. nowosądecki ; okręg)
(1)
Nowy Wiśnicz (pow. bocheński ; okręg)
(1)
Olkusz (pow. olkuski ; okręg)
(1)
Oświęcim (pow. oświęcimski ; okręg)
(1)
Proszowice (pow. proszowicki ; okręg)
(1)
Ropa (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Rzezawa (pow. bocheński ; okręg)
(1)
Skawina (pow. krakowski ; okręg)
(1)
Stary Sącz (pow. nowosądecki ; okręg)
(1)
Stryszów (pow. wadowicki ; okręg)
(1)
Sucha Beskidzka (pow. suski ; okręg)
(1)
Szczucin (pow. dąbrowski ; okręg)
(1)
Szczurowa (pow. brzeski ; okręg)
(1)
Sękowa (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Tarnów (pow. tarnowski ; okręg)
(1)
Uście Gorlickie (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Wadowice (pow. wadowicki ; okręg)
(1)
Wawrzeńczyce (pow. krakowski ; okręg)
(1)
Wieliczka (pow. wielicki ; okręg)
(1)
Wiśniowa (pow. myślenicki ; okręg)
(1)
Wojnicz (pow. tarnowski ; okręg)
(1)
Wolbrom (pow. olkuski ; okręg)
(1)
Zakliczyn (pow. tarnowski ; okręg)
(1)
Zator (pow. oświęcimski ; okręg)
(1)
Łużna (pow. gorlicki ; okręg)
(1)
Żabno (pow. tarnowski ; okręg)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(88)
Publikacja bogato ilustrowana
(43)
Książki kucharskie
(33)
Poradnik
(15)
Przepisy kulinarne
(11)
Przewodnik turystyczny
(2)
Wydawnictwa dla dzieci
(2)
Atlas anatomiczny roślin
(1)
Poradniki
(1)
Poradniki [Typ publikacji]
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Relacja z podróży
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(85)
Medycyna i zdrowie
(12)
Hobby i czas wolny
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Dom i ogród
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Psychologia
(1)
Rozwój osobisty
(1)
126 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy – Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową. „Bursztyn i żyto” przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy – osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami – są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadalne kwiaty / Małgorzata Kalemba-Drożdż. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2016. - 351, [1] s. : il. kolor. ; 25 cm.
Na okł. podtyt.: 178 przepisów na dania z kwiatów.
"Jadalne kwiaty" to niezwykła ksiażka kucharska. Dowiesz się z niej, jakich kwiatów trzeba unikać, a jakie są w pełni bezpieczne, jak je zbierać i przechowywać, a przede wszystkim- jak przyrządzić z nich pyszne potrawy. 178 przepisów na dania jak z bajki!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakuj zdrowie każdego dnia! Z dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, poprawisz wygląd swojej skóry, zwalczysz poczucie zmęczenia, ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność. Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy, które spełniają wszystkie kryteria diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Detoks : zadbaj o wątrobę / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 109, [3] strony : fotografie, ilustracje ; 20 cm.
(Smak Zdrowia)
(Book & Cook)
Na okładce podtytuł: dania, dzięki którym oczyścisz wątrobę i odzyskasz energię.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Więcej warzyw na talerzu / Magdalena Gembacka. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018. - 229 stron : fotografie ; 23 cm.
Na okładce : am.mniamRoślinna kuchnia dla małych i dużych.
Pomysły na to, jak skutecznie i bez stresu wprowadzić warzywa do rodzinnego menu. 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów ze szczypiorkiem, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami, sushi. Oraz pyszne desery, jak choćby lody bazyliowe z awokado. A wszystko z warzyw i owoców - ponieważ to one chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, służą zdrowiu i są podstawą dobrze zbilansowanej diety. W praktyce oznacza to, że powinny stanowić połowę tego, co jemy. Niestety jest ich wciąż za mało na talerzach dzieci i dorosłych. Szczególnie kłopotliwe są warzywa, których dzieci często nie chcą jeść. Rodzice - którzy sami często mają z nimi kłopot i sięgają po nie niechętnie - pytają, co zrobić, aby to się zmieniło. Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza. Nie do przecenienia jest wprowadzenie napisane przez dietetyczkę Małgorzatę Desmond, która jasno i precyzyjnie - w oparciu o najnowsze wyniki badań - wyjaśnia wpływ diet opartych o produkty roślinne na zdrowie w dzieciństwie i życiu dorosłym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić minestrone, bulion warzywny i sos barbecue? Niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do wyjazdu na kemping, wyprawę górską czy daleką podróż. Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Jest to jednocześnie prosty i tani sposób przechowywania produktów spożywczych. Dzięki tej metodzie jedzenie zachowuje większość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Zobacz jak łatwo można wysuszyć wszystko od arbuza i ananasa po pomidory i zioła. Sprawdź jak przygotować do suszenia wołowinę, jagnięcinę i mięso z drobiu. Bogato ilustrowany poradnik zawiera niezbędne informacje dla wszystkich zainteresowanych alternatywnymi metodami przetwarzania i przechowywania żywności. Autorka pokazuje krok po kroku jak przygotować warzywa i owoce do suszenia, jakie sposoby obróbki wybrać dla każdego rodzaju pożywienia. Zachęca do korzystania z przepisów kulinarnych i dodawania suszonek do zup, gulaszy, ciast i ciasteczek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poznaj przepisy na pyszne dania, które z łatwością przygotujesz podczas wyprawy do lasu, na działkę, biwak, kemping czy górską wędrówkę. Dowiedz się, jak poradzić sobie na długiej wyprawie z dala od sklepów i gotować bezpiecznie niezależenie od warunków, miejsca i pory roku. Sprawdź, które dziko rosnące rośliny są jadalne, jak je rozpoznać oraz co warto z nich przygotować. Korzystaj z darów natury i ciesz się czasem spędzonym na świeżym powietrzu, nie rezygnując ze smacznych posiłków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia w Choczni
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kalimera : grecka kuchnia radości / Dionisios Sturis. - Warszawa : Wielka Litera, 2021. - 261, [8] stron : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Słońce, ludzie i jedzenie - oto kwintesencja smaku Grecji! Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o kraju, w którym się urodził. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami. Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano. Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym orzechem i wanilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cuda w kuchni / Katarzyna Bosacka. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2021. - 301, [3] strony : fotografie ; 25 cm.
JAK GOTOWAĆ, ŻEBY NIE MARNOWAĆ. KREATYWNE PRZEPISY NA CUDA Z RESZTEK I PROSTYCH SKŁADNIKÓW Chrupiące pączki z przejrzałych bananów, wytrawne babeczki z makaronu po rosole, gnocchi z garstki ziemniaków, podpłomyki z dowolnymi dodatkami oraz frytki z warzyw. Cuda w kuchni to zbiór przepisów i porad, jak przygotować proste i pyszne dania ze składników, które akurat mamy pod ręką: z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, podstawowych owoców i warzyw, resztek sera czy mrożonek. Ta książka oparta jest na przeżyciach mojej dużej rodziny, a okraszona zdjęciami z naszych telefonów. Są tu kreatywne przepisy na cuda z resztek i prostych składników, które każdy z nas ma zwykle w domu, które można łatwo znaleźć w osiedlowym sklepiku lub zebrać samemu: w lesie, na łące lub w ogrodzie. Do tego garść pomysłów na jadalne prezenty, ekologiczne środki czystości czy organizację letniego przyjęcia. Wszystkie do wykorzystania nie tylko w czasie pandemii! Z radością oddaję w wasze ręce książkę, dzięki której we własnej kuchni sprawdzicie, jak niewiele trzeba, by z pustej lodówki wyczarować smaczne dania dla całej rodziny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61/C (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Burda Książki)
Mogłoby się wydawać, że obsadzenie dzieci w roli kucharzy nie jest najlepszym pomysłem. Ta teza nie znajduje potwierdzenia w przypadku małych bohaterów programu „MasterChef Junior”. Młodzi, bardzo młodzi kucharze z olbrzymią pasją i równie wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw profesjonalistów. Pieką babkę bananową, budują buraczaną wieżę, serwują chałwę w trzech odsłonach, na język kulinarny przekładają smak lata! Swoją pasją zarażają innych, wśród których są również ich rówieśnicy. Udowadniają, że można świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku, ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciesz się pysznymi smakami przez cały rok. Zdrowe przetwory to niemal 80 przepisów na wyjątkowe przetwory – nie tylko pyszne, ale i zdrowe. W książce znajdziesz przepisy na tradycyjne przetwory – zarówno słodkie jak i wytrawne, w nowej, zdrowej odsłonie, a także autorskie receptury na wyjątkowe przysmaki, które wzbogacą Twoją spiżarnię i stół, m.in. ekspresowy dżem truskawkowy z chia, pesto z czosnku niedźwiedziego lub chutney z jabłek z czerwonym pieprzem i rozmarynem. Oprócz tego – garść przepisów na oliwy smakowe, octy owocowe oraz naturalne ekstrakty. Pasteryzacja, kiszenie, marynowanie, fermentacja – oto techniki, które pozwolą Ci zamknąć w słoikach i butelkach smaki, którymi zachwycisz swoich bliskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowe serce / Karolina i Maciej Szaciłło. - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2019. - 255 stron : ilustracje ; 25 cm.
Na okładce: Dieta, ajurweda i praktyczne porady.
Ponad 46% Polaków umiera z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Jeśli chcemy dotrzeć do przyczyn tej światowej epidemii musimy spojrzeć na człowieka wielopoziomowo. Zobaczyć ciało, ściśle powiązany z nim umysł (i emocje) oraz duszę. Wg ajurwedy, każdy z nich stanowi integralny element tej skomplikowanej struktury, którą jesteśmy. „Zdrowe serce” to poradnik poświęconym leczeniu nie tylko przez jedzenie, ale również odpowiednio dobrane zabiegi olejowe, zioła, przyprawy, proste techniki medytacyjne i oddechowe oraz asany jogi. Chcemy połączyć współczesną dietetykę z starożytną mądrością medycyny wschodu. Dlatego kolejny raz zdecydowaliśmy się na współpracę z zaprzyjaźnionymi specjalistami - mówią autorzy Karolina i Maciej Szaciłło. Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna zadba, aby kompleksowe wiosenno-letnie i jesienno-zimowe menu w „Zdrowym sercu” było odpowiednio zbilansowane pod kątem osób cierpiących na choroby układu sercowo-naczyniowego. Z kolei Przemek Wardejn, konsultant ajurwedyjski i trener interpersonalny skupi się na tym, aby ta książka wyszła poza dość sztywne ramy współczesnej medycyny. Pomoże wybrać odpowiednie zabiegi, asany jogi i zioła.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
MasterChef Junior : druga polska edycja programu / [redakcja Paweł Wielopolski]. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2017. - 206 stron : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
(Burda Książki)
Wrodzony talent... Tylko w ten sposób można wytłumaczyć fenomenalne kulinarne umiejętności młodych uczestników „MasterChef Junior”. Przygotowane przez te niezwykłe dzieci potrawy wprawiają w podziw nie tylko zachwyconą rodzinę, ale też profesjonalistów i setki tysięcy widzów. Naturalność, pasja i dziecięca radość towarzysząca odkrywaniu nowych smaków, wywołują uśmiech na twarzy i chęć kibicowania młodym pasjonatom gotowania. Dzięki tej książce, Ty i Twoja rodzina, możecie powtórzyć ich kulinarne wyczyny we własnym domu. Kto wie, może to właśnie w Twojej kuchni zdobędzie pierwsze szlify kolejny kulinarny diament?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Obniżamy ciśnienie / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 109, [2] strony : ilustracje ; 20 cm.
(Smak Zdrowia)
Na okładce : Co jeść, a czego unikać?
Problem podwyższonego ciśnienia tętniczego dotyczy coraz większej liczby osób. W leczeniu nadciśnienia pomocna jest odpowiednia dieta, naturalnie obniżająca ciśnienie krwi, oraz aktywność fizyczna. Polecamy dania z wykorzystaniem produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców, chudego nabiału i mięsa, ryb, nasion i orzechów. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2017. - 271, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jelito drażliwe : leczenie dietą : 140 przepisów / Hanna Stolińska-Fiedorowicz. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2018. - 255, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Wszystko, co musisz wiedzieć o zespole jelita nadwrażliwego oraz 140 przepisów na pyszne i niepodrażniające przewodu pokarmowego posiłki. Czy wiesz, dlaczego naukowcy nazywają jelita drugim mózgiem? To właśnie jelita decydują o prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, nerwowego i pokarmowego. W książce "Jelito drażliwe" znajdziesz zalecenia dietetyczne, a także proste i smaczne przepisy, dzięki którym posiłki znów będą sprawiały ci radość. Zawarte w niej informacje i porady są wsparciem dla osób cierpiących na każdą postać zespołu jelita nadwrażliwego. Książka zawiera odpowiedzi na pytania: Jaka jest rola jelit w funkcjonowaniu naszego organizmu? Jakie są przyczyny zachorowań (m.in. celiakia, nietolerancje pokarmowe, zaburzenia jelitowego układu nerwowego)? Jak rozpoznać zespół jelita nadwrażliwego i jak z nim sobie radzić? Na czym polegają diety specjalne: FODMAP i diety eliminacyjne? Jak odróżnić zespół jelita nadwrażliwego od SIBO i jak z nim walczyć?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej