Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(4)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
Placówka
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
(4)
Biblioteka Główna-Oddział dla dzieci
(1)
Autor
Dymek Marta
(2)
Dajka Krystyna
(1)
Ivens Jan (1959- )
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
0-5 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura belgijska
(1)
Temat
Śniadanie
(5)
Desery
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Obiad
(2)
Chleb
(1)
Kolacja
(1)
Mleko
(1)
Napoje
(1)
Pasty do kanapek
(1)
Pawlikowska, Beata (1965- )
(1)
Pies
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Weganizm
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zupy
(1)
Gatunek
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Książka kucharska
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(4)
Hobby i czas wolny
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bez mleka nie ma śniadania / [tekst i ilustracje Jan Ivens]. - Kalisz : Wydawnictwo Martel, [2018]. - [16] stron : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
(Azorek)
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Azorek mieszka na wsi z zaprzyjaźnionymi myszkami:Bimem i Bamem. Przeżywają wspólnie wiele fantastycznychprzygód i świetnie się razem bawią.Wasza pociecha na pewno chętnie dołączydo tej wesołej gromadki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Śniadania świata / Beata Pawlikowska. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018. - 510, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
(Edipresse Książki)
Tradycyjne śniadania w ponad pięćdziesięciu krajach świata! Od Argentyny i Australii przez Anglię, Brazylię, Egipt, Indie, Japonię, Kolumbię, Mauritius, Mongolię i Meksyk aż po Paragwaj, Peru, Sri Lankę, Tanzanię, Turcję, Tybet i Zanzibar. Dodatkowo: Ponad 80 autorskich przepisów na śniadania z kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy quinoa, brązowego i czerwonego ryżu, placki śniadaniowe, zdrowe ciastka śniadaniowe, domowe muesli i owsianki. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2017. - 271, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla zdrowia : chleby i pasty do chleba, śniadania, kolacje / Krystyna Dajka. - Kraków : Wydawnictwo WAM, copyright 2019. - 155, [4] strony : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Jak utrzymać efekty postu Daniela, przepisy diety pełnowartościowej, zasady zdrowego gotowania, planowania posiłków.
Dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Dla tych, którzy stosowali Post Daniela. Krystyna Dajka, autorka bestsellerowego Postu Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej®, tym razem odpowiada na pytanie, które codziennie sobie zadajemy - co przygotować na śniadanie lub kolację, aby było zdrowo, a przygotowanie posiłku nie zajęło zbyt wiele czasu? Książka to zbiór inspiracji z prostymi przepisami na zbilansowane, pełnowartościowe i smaczne posiłki. Znajdziesz w niej przepisy na: pachnące i chrupiące chleby: na zakwasie, drożdżach, bezglutenowe, sycące śniadania i odżywcze drugie śniadania, lekkostrawne i urozmaicone kolacje. Wśród przepisów na smakowite dania tradycyjnie znalazły się praktyczne porady oraz wyjątkowy dodatek - plan, który pozwoli przygotować jadłospis aż na 8 tygodni! Z Dietą dla zdrowia utrzymasz efekty Postu Daniela przez całe życie. "Dieta dla zdrowia jest przeznaczona absolutnie dla każdego: dla dzieci, dorosłych i osób starszych. Można ją stosować przez całe życie. Jest pyszna, łatwa w stosowaniu. Polecam ją szczególnie tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepsuj. - [Wydanie pierwsze]. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
Marta Dymek jest autorką bloga Jadłonomia.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej